ANDREA IMA SAMO 20 GODINA, A BRINE O 38 LJUBIMACA: Otkrila nam je sve o svojoj misiji za spas napuštenih životinja
Andrea Žuljević, Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/ANDREINO_UTOCISTE

ONA JE GLAS ONIH KOJI SVOJ NEMAJU

ANDREA IMA SAMO 20 GODINA, A BRINE O 38 LJUBIMACA: Otkrila nam je sve o svojoj misiji za spas napuštenih životinja

Dvadesetogodišnja Andrea Žuljević iz Sombora već dve godine nesebično brine o 38 životinja

Objavljeno:
Marina Letić

"O čovekovom srcu možemo suditi prema njegovom odnosu prema životinjama."

Ove reči Imanuela Kanta dvadesetogodišnja Andrea Žuljević iz Sombora svakodnevno živi i delima dokazuje.

Ona trenutno brine o 27 pasa, četiri mace, četiri koze i tri konja. Takođe, ova plemenita devojka vodi računa i o uličnim psima a želja joj da spase što više povređenih ljubimaca.

Na Instagram stranici pod nazivom "Andreino utočište" svakodnevno postavlja fotografije i video zapise životinja o kojima se brine. Na taj način upoznaje druge humane ljude sa svojom misijom, a mnogi joj doniraju sredstva kako bi nastavila svoj rad.

Uz pomoć dobrih ljudi i donacija uspeva da leči životinje, izbavlja ih iz nehumanih uslova i azila.

Ljubav prema životinjama je uvek gajila, a u tome je sledila primer svog oca.

Misiju brige o životinjama započela je pre više od dve godine, a u razgovoru za Espreso otkrila je šta je inspirisalo da se posveti ovoj zahtevnoj ali nesebičnoj ulozi.

- Započela sam tako što sam pre malo više od dve godine spasila tri šteneta koja su bila u šancu par ulica od mene. Ljubav prema životinjama, naravno, počela je mnogo pre toga. Od sedme godine treniram jahanje i od tad svi koji me znaju mi pričaju kako ja treba da živim sa salašu sa puno životinja. Tata je takođe neko ko mnogo voli životinje, ali najviše ptice i on je, dok je još bio pokretan, često išao da ptičari tj. gleda ptice i uvek kada bi našao životinju kojoj je potrebna pomoć naša kuća je bila centar za oporavak pre vraćanja u divljinu, navela je Andrea za Espreso.

Andrea Žuljević
Andrea Žuljevićfoto: Printscreen/Instagram/andreino_utociste

Ova plemenita Somborka na imanju trenutno ima 27 pasa, četiri mace, četiri koze i tri konja.

- Od toga su tri invalidna psa, dva psa preko 15 godina, jedan gluv pas, jedan slep pas, jedna slepa maca, jedna maca bez jednog oka. Koze i konji su iz klanice spašeni, imam kastrata koji se mnogo plaši ljudi, kobilu koja je prepuna tumora i ždrebe koje je Bogu hvala zdravo, kaže naša sagovornica.

Andrein svaki dan ispunjen je brigom o ljubimcima, a raspored je unapred određen. Ova plemenita devojka svaki slobodan trenutak provodi sa svojim malim i velikim prijateljima.

- Konji su u Subotici kod drugarice na čuvanju, a koze u Kolutu na čuvanju. Tako da su kod mene samo psi i mace. Trenutno ne mogu reći da ustajem jako rano, obično između 7h i 8h. Prva stvar koju uradim je da izvadim invalidne pse iz svojih krevetica i ispraznim im bešiku, onda im stavim novu pelenu i čarapice i stavim ih napolje da se igraju i sunčaju. Mace dobijaju doručak i ja se spremam za teretanu. Posle teretane poradim šta ima, pokupim izmet, očistiti WC od maca, operem prljave peškire i čaršave koje koriste invalidi, ako treba neki pas kod veterinara, ako treba neki pas na kupanje/šišanje... Vidim šta sve mogu da završim do nekih 14h jer tada opet praznim bešike invalidnim psima. Što se tiče poslepodneva, volim da idem u šetnju sa njima, uglavnom je to u čoporima od po pet do deset pasa, odem kolima na njivu i tamo šetamo, priča nam Andrea uz veliki osmeh na licu i dodaje da sve od čišćenja što nije gotovo prepodne, završi popodne:

- Oko 19h je večera svima. Tada polako kupam invalide i stavljam ih u kuću. Tamo negde oko 23h još jednom ispraznim bešiku i idu u krevetić da spavaju. Oni inače unutra nose pelene, ali pošto ne mogu da kontrolišu fiziološke potrebe zna da se desi da vrše nuždu i ja ne skontam dok spavam i onda razmažu po celoj kući...Zato spavaju u krevetiću za bebe.

Prihvatilište kao najbolji zalog za budućnost

Preko Instagram stranice Andrea svakodnevno apeluje na pomoć oko prikupljanja novca kako njene šapice ne bi osetile život u nehumanim i lošim uslovima.

Pitali smo je kakvi su njeni dugoročni planovi i ciljevi u vezi pružanja pomoći životinjama.

- Ovo je teško pitanje. Svakako da se fokusiram da što veći procenat populacije jedinke(pasa) bude sterilisan/kastrian. Da se digne svest o odgovornom vlasništvu i to ne samo prema psima i mačkama nego o svim životinjama. Što se tiče šta je moja želja, moja želja je što veći plac/površina za prihvatilište koje će, daće Bog, opstati dugo i pomoći puno životinja, kaže Andrea.

Obezbedila još veće dvorište za svoje ljubimce

Iako se svim silama trudi da svaka životinja bude zbrinuta, nedavno se suočila i sa jednim velikim problemom.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/andreino_utociste

Pošto živi u centru Sombora, početkom ove godine dobila je prijavu zbog držanja velikog broja životinja u dvorištu. Zbog toga je prinuđena da svoje drugare izmesti na drugu lokaciju.

- Nije bilo lepo čuti takvu informaciju nikako, ali sam veoma srećna što sam uspela u cilju skupljanja novca za kupovinu odgovarajućeg domaćinstva. I iako je bilo teško i neprijatno, životinjama će sada biti još bolje na novoj lokaciji u još većem dvorištu, navodi Andrea za Espreso.

Nesebična Sombora kaže da joj trenutno najviše treba hrane za životinje i volontera.

- Kad kažem hrane, mislim da donesu, uplate, poruče na našu adresu... Bilo šta. Što se tiče doniranja, i 100 dinara je velika pomoć, zaista. Volonteri na novom placu za radove su nam mnogo potrebni... Za kopanje temelja, košenje, rušenje, čišćenje, naglašava Andrea koja će zasigurno nastaviti da bude glas onih koji svoj nemaju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:35

NISU LUTALICE, VEĆ VLASNIČKI PSI: Vođa čopora koji je KRIVNIČKI IZUJEDAO ženu u Subotici ODUZET vlasniku (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.